Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
1
gałązka bazylii, świeżej, tylko liście
nebo 1 łyżeczka bazylii, suszonej - 140 g zielonych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
- 30 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 - 3 filetów z anchois, z puszki, solonych (volitelně)
- ¼ łyżeczki soli (patrz wskazówka)
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g oliwy z oliwek
- Nutriční hodnoty
- na 1 porcję
- Kalorie
- 421.5 kJ / 100.7 kcal
- Protein
- 1.2 g
- Sacharidy
- 2.5 g
- Tuk
- 9.8 g
- Nasycený tuk
- 1.5 g
- Vláknina
- 1.2 g
- Sodík
- 742.7 mg
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Dip z suszonych pomidorów
15min
Hummus z zielonego groszku
40min
Tapenada
5min
Pasta truflowa (pate pieczarkowe z truflą)
20min
Pesto z rukoli
10min
Pasta z czarnych oliwek i tuńczyka
5min
Pasta z oliwek
5min
Pesto z bazylii
10min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1 Std. 40 Min
Hummus z domowym tahini
25min
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1 Std. 40 Min
Pesto z rukoli i orzechów laskowych
10min