Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 2 - 3 łyżeczki cukru
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w 1,5 cm kostkę
- 500 g kalarepy, pokrojonej w 1,5 cm kostkę
- 140 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 80 g mleka
- 1 łyżeczka soli
-
1 - 2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego
nebo 1 - 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
- Nutriční hodnoty
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1434.5 kJ / 342.9 kcal
- Protein
- 6.2 g
- Sacharidy
- 33.6 g
- Tuk
- 22 g
- Nasycený tuk
- 13.6 g
- Vláknina
- 7.3 g
- Sodík
- 639.4 mg
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Zupa grysikowa
35min
Kremowa zupa ziemniaczana
45 min
Jajka z ziemniakami w sosie musztardowym
1h 5 min
Gratin z ziemniaków i selera
1h 10min
Ziołowy ryż z pieczarkami
1 godz.
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM6)
1 godz.
Kremowy „serek” z nerkowców
25min
Purée ziemniaczane z maślanką
35min
Mini galette z grzybami
1h 45min
Pieczone młode ziemniaki z twarożkiem
55min
Paczuszka z łososiem i porem z ziemniakami
1 godz.
Zapiekanka twarogowa z kaszą manną z gruszkami i żurawiną
1h 30min