Kompatibilní verze
Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
- 400 g warzyw, mieszanych, np. selera, marchewki, cebuli, pokrojonych na kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- 1600 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
- 1000 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
200
g czerwonego wina
nebo 200 g białego wina - 2 łyżeczki cukru (volitelně)
- 4 łyżeczki soli
- 1 - 2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 4 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych (volitelně)
- Nutriční hodnoty
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1905 kJ / 455.3 kcal
- Protein
- 25.9 g
- Sacharidy
- 11.5 g
- Tuk
- 33.7 g
- Nasycený tuk
- 28.3 g
- Vláknina
- 2.7 g
- Sodík
- 937.4 mg
Alternativní recepty
Wegański sos pomidorowo-marchewkowy
25 min
Klasyczny wolno gotowany sos boloński
5h
Biała fasola z chorizo
50min
Letni sos do makaronu z pomidorami i ginem
35min
Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką
1 Std. 20 Min
Mus jabłkowy (na szarlotkę)
40 Min
Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
1 Std. 30 Min
Kompot wiśniowy (w słoikach na zimę)
50min
Spaghetti Bolognese
40 Min
Sos pomidorowy marinara
1 Std. 15 Min
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym
1 Std. 40 Min
Sos boloński
55min