
Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
Zaczyn pszenno-jabłkowy (dzień 1.)
- 160 g wody
- 160 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- 15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
300
g semoliny z pszenicy durum drobnej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
nebo 300 g kaszy manny plus dodatkowa ilość do oprószenia - 150 g wody
-
5
g drożdży świeżych
nebo ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana do oprószenia
- Nutriční hodnoty
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 81.6 kcal / 341.3 kJ
- Protein
- 2.4 g
- Tuk
- 2.5 g
- Sacharidy
- 13 g
- Vláknina
- 1.7 g
- Nasycený tuk
- 0.4 g
- Sodík
- 180.3 mg
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Zakwas pszenno-jabłkowy
48hod. 20min
Przyprawa do chleba
5min
Ciabatty na zakwasie
17hod.
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14hod.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16hod. 30min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16hod. 45min
Prosty chleb mieszany
3hod. 40min
Chleb pszenny na zakwasie
15hod.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14hod. 30min
Chleb drwala
24hod. 30min
Chleb na maślance i zakwasie
18hod.
Chleb codzienny na zakwasie
12hod.