Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 150 g wody
- 150 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
Prażenie mąki
- 100 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 200 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 270 g wody
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej (patrz wskazówka)
- olej, do natłuszczenia
- 2 łyżeczki soli
- 5 g drożdży świeżych
- 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Nutriční hodnoty
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 3820 kJ / 913 kcal
- Protein
- 30.8 g
- Sacharidy
- 183.5 g
- Tuk
- 4.3 g
- Nasycený tuk
- 0.6 g
- Vláknina
- 6.9 g
- Sodík
- 2341.4 mg
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Ciabatty na zakwasie
17h
Chrupiące paluchy z ziarnami
4h 45min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14h 50min
Chleb wenecki na zakwasie
17u. 10min
Chleb turecki z rodzynkami (żulik)
3h 40min
Prosty chleb mieszany
3h 40min
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Bawarski chleb preclowy
2 Std.
Zakwas pszenno-jabłkowy
48h 20min