
Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
Zaczyn pszenno-jabłkowy (dzień 1.)
- 160 g wody
- 160 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- 15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 200 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 350 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
5
g drożdży świeżych
nebo ½ łyżeczki suchych drożdży - olej do natłuszczenia
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Nutriční hodnoty
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 945.2 kcal / 3954.6 kJ
- Protein
- 32.1 g
- Tuk
- 4.7 g
- Sacharidy
- 189.2 g
- Vláknina
- 7 g
- Nasycený tuk
- 0.6 g
- Sodík
- 2345.6 mg
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Zakwas pszenno-jabłkowy
48hod. 20min
Przyprawa do chleba
5min
Chleb pszenny na zakwasie
12hod.
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26hod.
Chleb wenecki na zakwasie
17hod. 10min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14hod.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16hod. 30min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16hod. 45min
Chleb pszenny na zakwasie
15hod.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14hod. 30min
Chleb na maślance i zakwasie
18hod.
Chleb codzienny na zakwasie
12hod.