Itálie je proslulá svou historií, kulturou a úchvatnou krajinou, ale především svou kulinářskou vášní a tradicí. Jedinečné chutné recepty se předávají z generace na generaci. Připojte se k nám na cestě za gastronomií této mimořádné země.
Itálie je po celém světě známá jako domov dobrého jídla. Ve skutečnosti má tato evropská země největší počet potravin s chráněným označením původu (CHOP) a chráněným zeměpisným označením (CHZO). Zde jsou některé z nejznámějších italských potravinářských výrobků:
Parmigiano Reggiano Známý jako „král sýrů“ díky své jedinečné a nenapodobitelné chuti. Může se chlubit historií trvající devět století a je známý svou chutí, vůní a kvalitou zpracování.
Balzámový ocet z Modeny Vyrábí se od dob starých Římanů a jedná se o ochucovadlo získávané fermentováním hroznového moštu (čerstvě drcená hroznová šťáva) z vybraných vinic. Hroznový mošt se nechává kvasit v dřevěných sudech. Jeho aromatická, sladká a lehce kyselá chuť vylepšuje díky své všestrannosti pokrmy všeho druhu – od předkrmů až po dezerty.
Pistácie z Bronte Tato konkrétní odrůda pistácií je symbolem toho, co to znamená být ze Sicílie. Jde o surovinu oceňovanou pro originální chuť a univerzálnost při vaření a pečení – od sladkých pokrmů po slané. Možnosti použití jsou neomezené a výsledek je vždy jedinečný.
Pomeranče z Ribery Další sicilský poklad – světlé pomeranče z oblasti Ribera. Jsou sladké a šťavnaté, skvělé jako osvěžující ovocná šťáva a při přípravě jídel jsou velmi univerzální.
Čočka Castelluccio di Norcia Vzácná a starověká luštěnina vysoké kvality s pozoruhodnými nutričními hodnotami. Díky omezené produkci v průběhu celého roku je tento druh čočky nestandardním produktem s nezaměnitelnou chutí.
Mozzarella z buvolího mléka Nejslavnější italský mléčný výrobek. Tento sýr je měkký, sladký a současně mírně kyselý. Má zcela jedinečnou chuť a užít si jej v jeho čisté podobě je pro chuťové pohárky skutečným zážitkem.
Na Cookidoo® najdete celou řadu nápadů a inspirace pro přípravu jídel s těmito vynikajícími italskými produkty.