Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
- 600 g gorącej wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
nebo 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 700 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 70 g cebuli dymki, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 40 g oliwy z oliwek
- 300 g ryżu do risotto (np. Arborio lub Carnaroli), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
- 150 g białego wina, wytrawnego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g masła
- Nutriční hodnoty
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1566 kJ / 374 kcal
- Protein
- 11 g
- Sacharidy
- 46 g
- Tuk
- 14 g
- Nasycený tuk
- 5.6 g
- Vláknina
- 1.6 g
- Sodík
- 635.6 mg
Alternativní recepty
Risotto z kurkami
35min
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25 Min
Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem
35min
Risotto z cukinią i serem feta
30min
Risotto z burakami i balsamico
40min
Risotto szparagowe
20 Min
Risotto ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami
45min
Risotto z parmezanem
30min
Szafranowe risotto ze szparagami
35min
Risotto z jarmużem
50min
Risotto z groszkiem i miętą
40min
Risotto dyniowe z boczkiem
35min