Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 160 g wody
- 160 g mąki żytniej razowej
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 550 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 400 g wody
- 15 g soli
-
5
g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka)
(volitelně)
nebo ½ łyżeczki suchych drożdży (volitelně) - masło, ilość do natłuszczenia
- Nutriční hodnoty
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 353 kJ / 84.4 kcal
- Protein
- 2.8 g
- Sacharidy
- 17.2 g
- Tuk
- 0.4 g
- Nasycený tuk
- 0 g
- Vláknina
- 1 g
- Sodík
- 195.2 mg
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 Std. 25 Min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 Std.
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.
Żytni zakwas chlebowy
96h
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min