Pizza všech chutí

Neexistuje příliš mnoho dokonalých jídel, ale podle nás je pizza číslem jedna. Kde jinde si můžete dopřát sacharidy a sýr, krásně nazdobené rozmanitými surovinami podloženými chutnou rajčatovou omáčkou? Máme pro vás recepty, tipy a triky, jak připravit pizzu všech chutí italské kvality.

Vždy perfektní pizza

Jakmile si vyberete svůj oblíbený styl, máme pro vás několik stručných tipů, jak posunout svou pizzu o úroveň výše:

• Udělejte si vlastní těsto, což je díky spolehlivému Thermomixu® rychlé a snadné.
• Nechte těsto odležet a nakynout v pokojové teplotě po dobu alespoň 45 minut, aby se rovnoměrně propeklo.
• Použijte správný plech určený na daný typ pizzy.
• Posypte plech kukuřičnou moukou, abyste dosáhli křupavého výsledku a aby se těsto nelepilo. (Chcete-li bezlepkovou verzi, použijte lněné semínko.)
• Nepoužívejte příliš velké množství surovin – tenké těsto je neudrží. • Experimentujte, experimentujte a ještě jednou experimentujte! Naslouchejte svým chuťovým pohárkům a nebojte se zkoušet různé kombinace. Jen tak se stanete mistry ve výrobě pizzy!

Tenká a křupavá

Pizzy se dělají v různé tloušťce – od tradičních neapolských koláčů po newyorskou pizzu. Největší oblíbenosti se těší tenčí pizzy s kůrkou a vzduchovými polštářky, které v ústech krásně křupnou. Suroviny se obvykle používají jednoduché, aby příliš nezakryly typické vláčné těsto. Pizza se jí rukou a někteří si ji překládají, aby jim nevytekla omáčka. Na domácí přípravu křupavoučké pizzy jsou nejlepší pizza kameny.

Plná surovin a uspokojující

Na druhé straně „pizzového spektra“ leží pizza původem z Chicaga, která má tloušťku něco přes centimetr a je plná takových dobrot, jako je třeba dušené maso, a pokrytá roztavenou mozzarellou z plnotučného mléka a drcenými rajčaty. Ale tím to nekončí. Brzy se objevily také plněné okraje, do nichž se dávalo vše možné, počínaje sýrem a konče salámem. Vznikly také napůl přeložené pizzy (calzone), ze kterých se sbíhají sliny. Tyto pizzy se plní rozmanitými surovinami a zvenčí jsou křupavé.

Dobroty, ze kterých nemusíte mít pocit viny

Požitkářské dobroty z těsta si mohou užít i lidé s omezeným životním stylem a stravou. Stačí použít jinou mouku, např. mandlovou, či pohankovou, nebo přírodní rýži a využít kreativní základy, např. z květáku nebo batáty, červené řepy nebo cukety.

Luxusní a plná chutí

Pizzy ve stylu focaccii nebo se silnou krustou vám přinášejí neomezené možnosti, jak své těsto obohatit o jedinečné suroviny. Můžete dokonce i nahradit škroby, jako jsou brambory, v základu a tím přidat pizze sametovou texturu a hlubší chuť.