Rýže po celém světě

Rýže se celosvětově těší postavení základní suroviny, která je významnou součástí oblíbených pokrmů. Přečtěte si další informace a objevte její všestrannost. Inspirujte se k přípravě receptů, jako je indické kari nebo italské rizoto, které snadno připravíte v přístroji Thermomix®.

Slavné světové pokrmy a jejich rýžové varianty

Kari, biryani a pilaf | Rýže basmati: Rýže basmati je aromatická a dlouhozrnná rýže, která se hojně používá v indické kuchyni.

Thajské speciality | Jasmínová rýže: Je známá pro svou nesrovnatelnou chuť a o něco tvrdší konzistenci než rýže basmati.

Paella | Bomba neboli kulatozrnná rýže: Tento druh krátkozrnné rýže dokáže absorbovat velké množství tekutiny, aniž by se lepila.

Rizoto | Rýže Arborio nebo Carnaroli: Tento druh krátkozrnné rýže italského původu s vysokým obsahem škrobu je známý svou krémovou konzistencí.

Sushi | Sushi rýže: Protože obsahuje velké množství škrobu, má lepkavou strukturu a je ideální pro přípravu sushi rolek, nigiri a temaki.

Rýžové pokrmy z různých zemí světa

Krátkozrnná nebo dlouhozrnná?

Při vaření je důležité zkontrolovat, který typ rýže je pro ten který recept nejvhodnější. V zásadě existují dvě kategorie: krátkozrnná, která může být více nebo méně lepivá a je ideální k přípravě sushi, rizota a receptů s vývarem, a dlouhozrnná, která si obvykle zachovává sypčí strukturu a je ideální jako příloha k jiným pokrmům, do salátů, na pilaf nebo pečenou rýži.

Klasické italské rizoto

Rýže ke snídani?

V některých kulturách je rýže tak zavedenou součástí jídelníčku, že se běžně jí i k snídani! V Číně se připravuje congee, rýžová kaše, která může být sladká se sušeným ovocem nebo slaná s kuřecím masem či zeleninou. Kedgeree je britský recept na bázi rýže a uzené ryby, který pochází z koloniální Indie a tradičně se podává ke snídani. Na Kostarice je rýže k snídani naprosto běžná v podobě gallo de pinto, což je směs rýže, fazolí a různého koření, doplněná vejci a dalšími přílohami.

Rýžová jídla, která potěší

Jak uvařit dokonalou rýži?

Uvařit správně rýži může být náročné, protože je potřeba zachytit ten pravý okamžik, kdy není ani příliš lepivá a ani nedovařená. S Thermomixem® máte vaření dokonale pod kontrolou, takže výsledek bude přesně takový, jaký máte rádi. Už jste vyzkoušeli program Rýžovar? Je opravdu jednoduchý a pokaždé s ním zvládnete uvařit různé druhy rýže a obilovin.

Program Rýžovar

Recepty s rýží

Věděli jste, že…

Dokonce i nápoj lze připravit z rýže. Horchata je nealkoholický mexický nápoj připravovaný z rýže, s příchutí skořice. Skořice se ostatně hodí také do sladkých pokrmů z rýže, které si můžete také připravit v Thermomixu®. Zkuste třeba oblíbenou portugalskou sladkou rýži. Dejte pozor, je opravdu sladká!

Sladkou rýži se skořicí, prosím!

Sladká rýže!

Symbolika a zajímavosti týkající se rýže

Rýže je spojována se štěstím, radostí, plodností a dlouhým životem. V mnoha kulturách se pro štěstí hází na svatbách na nevěstu a ženicha. Jedno indické přísloví praví, že „zrnka rýže by měla být jako dva bratři - blízko sebe, ale ne slepená“. Věděli jste, že z rýže se vyrábí řada potravinářských produktů? Rýžový ocet, rýžová mouka, pufovaná rýže, rýžový „papír“ a rýžové nudle. V Laosu a dalších asijských zemích se lepkavá rýže praží a potom mele na prášek. Ten se často se používá do salátů, kterým dodává výraznou chuť. V mnoha částech světa je rýže tak hluboce zakořeněná, že je vnímána nejen jako potravina, ale také jako součást kulturní identity.