Chřestová sezóna je tu!

Chřest má sezónu na jaře. Hodí se do polévek, rizot, těstovin či slaných koláčů, výborný je také dušený. Objevte chutné recepty s touto skutečně univerzální surovinou.

Předkrmy a polévky

Těstoviny a rýže

Zelený, nebo bílý?

Pokud se chřest sklidí, když ještě roste pod zemí, jedná se o bílý chřest. Při jeho pěstování musejí zemědělci zajistit, aby byl neustále chráněn před sluncem. Zelený chřest se oproti tomu pěstuje na povrchu a je vystaven slunci. Co se týče chuti, bílý chřest je jemnější, má více vláken a je větší. Spodní dvě třetiny je proto před konzumací nutné oloupat!

Oblíbená vegetariánská jídla

Ideální volba na brunch

Rychlé tipy

Na trhu: vybírejte chřest s pevnou špičkou, rovným a pevným stonkem a jednotnou barvou. Volte podobně silné kusy, aby se stejnoměrně provařily.
Skladování: chřest uvařte co nejdříve. Budete-li ho v lednici skladovat několik dnů, zajistěte, aby stonky byly ponořené ve vodě nebo obalené navlhčenou papírovou utěrkou. Chcete-li chřest zmrazit, nejprve ho blanšírujte.
Příprava: chřest před vařením omyjte a zkraťte. Stonky a slupku použijte do polévky či vývaru.

Perfektní kombinace

S chřestem chutná skvěle citron, pomeranč, kopr nebo estragon. Příprava emulgovaných omáček je s Thermomixem® snadná.

Emulgované omáčky