Vše o bílkovinách

Dostatek bílkovin je pro celkové zdraví nezbytný. I když je pravděpodobné, že vyvážená strava vám poskytne všechny potřebné bílkoviny, možná jich budete chtít čas od času přidat trochu více. Přečtěte si další informace o této důležité makroživině, jejích výhodách a o tom, jak zařadit více bílkovin do svého jídelníčku.

Co je to protein?

Protein (bílkoviny) patří mezi makroživiny, tedy živiny, které nám dodávají energii. Proteiny se skládají ze „stavebních kamenů“ zvaných aminokyseliny a jsou nezbytné pro tělesné funkce, včetně růstu, vývoje mozku a zdravých kostí. Množství bílkovin, které vaše tělo potřebuje, může ovlivnit faktory, jako je věk, hmotnost, úroveň aktivity a těhotenství. Bílkoviny jsou také nejsytější makronutrient, který vás zasytí, a tím podpoří zdravou tělesnou hmotnost. Dobrou zprávou je, že splnění požadavků na proteiny může být snadné, pokud do svého jídelníčku zařadíte potraviny bohaté na bílkoviny, a my pro vás máme spoustu receptů, které vám s tím pomohou!

Recepty s masem a drůbeží s vysokým obsahem proteinu

Živočišné proteiny

Zdroje proteinů se dělí na dvě skupiny: živočišné a rostlinné. Bílkoviny najdete v celé řadě potravin živočišného původu, z nichž mnohé jsou také velmi důležitým zdrojem vitaminů a minerálních látek. Mezi běžné zdroje bílkovin živočišného původu patří například:

vejce
mléčné výrobky, např.: mléko, sýr, jogurt
ryby, např.: tuňák, losos, treska, makrela
plody moře, např.: krevety, krabi, mušle
maso, např.: kuřecí prsa, krůtí prsa, vepřová kotleta, hovězí steak, jehněčí kotleta

Ryby a mořské plody plné bílkovin

Stravovací metoda Paleo!

Životní styl Paleo je založen na vyřazení moderních potravin a na stravování, které praktikovali naši dávní předkové. Tento způsob stravování zahrnuje konzumaci libového masa, vajec, ryb a korýšů, ovoce, zeleniny s nízkým obsahem škrobu, sladkých brambor, ořechů, semen a některých olejů. Ať už dodržujete Paleo stravu, nebo byste rádi vyzkoušeli nějaké nové recepty, v naší kolekci PALEO dieta najdete skvělou inspiraci.

Inspirace mléčnými a vaječnými proteiny

Rostlinné zdroje proteinu

Existuje mnoho různých zdrojů rostlinných proteinů. Na rozdíl od živočišných se často označují jako „neúplné“, protože postrádají všechny základní aminokyseliny. Z tohoto důvodu mohou vegetariáni a vegani obtížněji splňovat doporučené požadavky pro příjem bílkovin. Díky pestré a rozmanité rostlinné stravě by však splnění těchto požadavků mělo být snadné.

Zde je několik skvělých rostlinných zdrojů proteinu:

luštěniny, např.: červená čočka, cizrna
fazole, např.: fazole obecné, pečené fazole
ořechy, např.: vlašské ořechy, lískové ořechy
obiloviny, např.: pšeničná mouka, rýže, tmavý chléb
tofu

Možnosti založené na rostlinných produktech

Jaké výhody přináší zvýšení příjmu proteinů

Pomáhají vám cítit se sytější
Studie ukazují, že strava bohatá na proteiny může zvýšit hladinu některých hormonů snižujících chuť k jídlu. Navíc se tráví déle než sacharidy, takže se budete cítit déle sytí.
Rozvíjejí svalovou hmotu a sílu
Když do svého jídelníčku zařadíte větší množství potravin s vysokým obsahem proteinu, pomůže vám to udržet si svalovou hmotu a podpořit její růst.
Snižují krevní tlak
Bylo prokázáno, že vyšší příjem bílkovin snižuje vysoký krevní tlak, který je známou příčinou řady závažných zdravotních problémů.
Zlepšují metabolismus
Když vaše tělo tráví bílkoviny, spálí 20–⁠30 % zkonzumovaných kalorií, což je mnohem více než u sacharidů a tuků.

Energetické tyčinky a kuličky plné bílkovin

Hledáte další inspiraci pro jídlo s vysokým obsahem proteinu?

Objevte naše zdravé recepty pomocí filtru „zdravé/přírodní“ na Cookidoo®!

Zdravé a chutné!