Používejte čerstvé a svěží ingredience při svém vaření a inspirujte se jimi po celý rok!
Řídit se přirozenými ročními obdobími je moudřejší, než se držet daného stravovacího plánu. Nutriční specialista možná spočítá kalorie, ale matka příroda ví sama nejlépe, kdy je ten správný čas na čerstvě uzrálé ovoce a zeleninu. Nikdy se nesplete!
Nemusíte mít vlastní zahrádku, abyste mohli pracovat s ingrediencemi skromně, vědomě a zdravě. Stačí nakupovat sezónní potraviny. Nabídka v supermarketech se možná liší v kvalitě a dostupnosti, nicméně sezónní suroviny bývají "za pár korun" a jednoduše k sehnání. Např. dýně jsou během tohoto období opravdu levné a Cookidoo® nabízí bezpočet lahodných receptů na jejich přípravu — ať už nasladko, naslano, pečené, nebo v polévce. Objevujte během každé sezóny nové chutě a vytěžte ze surovin jejich maximum. Užívejte si společně s ostatními kvalitní a výživné pokrmy.
Přesvědčte se sami, vezmeme vás do naší zeleninové zahrádky – a vy se podívejte, jak se během ročních období proměňuje a jak vám přístroj Thermomix® pomůže využít její dary na maximum.
Zima byla dlouhá, ale štědré jaro je konečně tady. Končíme s horkými omáčkami a začínáme se saláty. Na řadu přichází pestrá řada svěžích barev z tržnice, kterou plníme naše ledničky. Křehký chřest, zářivý hrášek a křupavé ředkvičky ohlašují konec zimních mrazíků. Voňavé bylinky, jako jsou máta a pažitka, dodají každému vašemu pokrmu pocit svěžesti. Díky vaření v páře ve Varoma® připravíte perfektní dušenou zeleninu, která si zachová své výživné látky a zůstane křupavá a barevná. Jakmile bude navíc všude plno rebarbory a jahod, získáte inspiraci na saláty a dezerty, které oslavují jarní probuzení ze zimního spánku.
Rtuť teploměru stoupá, zato teplota našich receptů klesá! Je čas užívat si dlouhé slunečné dny, ať už během uvolněných večeří na terase, nebo spontánních setkání s přáteli. V supermarketu na vás čekají šťavnatá rajčata, sladká kukuřice a voňavá bazalka. Právě teď jsou k dostání ty nejsladší jahody, maliny a ostružiny. Připravte z nich osvěžující dezerty nebo svačinky. Program Sekání za vás velmi rychle obstará přípravu salátu – třeba z křupavých okurek nebo kapií – zatímco program Mixování bez námahy nachystá lahodné smoothie nebo studenou polévku, které doplní vaši letní tabuli.
Podzimní počasí přináší své vlastní barvy, vůně a chutě. Dýně, tykve, mrkve a pastináky tvoří základ hřejivého a uklidňujícího jídelníčku. Sladká podzimní jablíčka a hrušky využijete do sladkých i pikantních receptů. Rádi byste vyzkoušeli něco nového? Program Pomalé vaření a Sous-vide se perfektně hodí pro přípravu chuťově bohatých pokrmů. Program Pomalé vaření využijete na vydatná ragú a omáčky, zatímco program Sous-vide zvýrazní jemnou chuť dýně, tykve nebo jablek.
Venku je mráz, takže se nic nevyrovná teplu domova provoněného právě uvařeným jídlem. Vydatné polévky, guláše a ragú nás zahřejí a povýší setkání s rodinou nebo přáteli na výjimečný zážitek. V zimě vrcholí sezóna kořenové zeleniny, jako je mrkev, celer, pastinák nebo tuřín, a nezbytné živiny vám dodají kapusta se zelím. Zářivé citrusy, jako jsou pomeranče, citróny a grepy, vnesou do sezónních receptů nevšední náladu. Je ideální čas na přípravu vydatných zeleninových polévek pomocí programu Mixování nebo na pečení kořeněných perníčků, které vám domů vnesou sváteční vánoční náladu. Tyto vůně promění váš domov v místo setkávání a sdílení lahodných pokrmů, kterými se loučíme s právě končícím rokem.
Některé ovoce a zelenina jsou k dostání po celý rok a stanou se proto užitečným a pevným základem vašich receptů:
Díky těmto základním potravinám budou vaše jídla plná čerstvosti po celý rok!