Sýr je jednou z nejvšestrannějších surovin, kterou lze nalézt v kuchyních po celém světě. Objevte ty nejlepší ze sýrů – od domácích až po sýry v salátech, polévkách, pečených jídlech, a dokonce i v dezertech! Dejte si záložku k našim sýrovým nápadům a zkuste tento týden něco nového!
Mléko je třeba ohřát na přesně danou teplotu, aby se srazilo. S TM6 programem Fermentace dosáhnete prostředí s regulovanou vlhkostí a teplotami mezi 37 ºC a 70 ºC, které nekolísají a jsou stálé až 12 hodin.
Na čerstvé domácí sýry se používají dvě základní suroviny: mléko a syřidlo − enzym, díky kterému se sýr „vysráží“, přičemž proteiny v mléce přejdou do tuhého skupenství. Syřidlo může mít živočišný původ (enzym získaný z telecích žaludků), rostlinný původ (bodlák, citrónová šťáva nebo ocet) nebo chemický původ (prodává se ve většině lékáren). Živočišné syřidlo můžete najít ve většině obchodů se zdravou výživou nebo online.
Domácí výroba sýrů vám umožní vybrat si přesně to, co v nich chcete mít. Chuť sýru se bude lišit v závislosti na mléku, které použijete, a díky pouze 2 surovinám bude zcela přírodní.
Sýr si dochuťte takovým množstvím soli, jak to máte rádi, nebo ji nepřidávejte vůbec. Až bude sýr hotový, můžete si ho ještě vylepšit kořením či jinými dochucovadly a získat tak úžasné nové pochoutky!