Jednoduché, výživné a vynikající! Věděli jste, že brambory jsou čtvrtou nejkonzumovanější potravinou na světě po rýži, pšenici a kukuřici? S pomocí Thermomixu® můžete připravit tuto univerzální surovinu na tolik způsobů..... lze je například vařit, připravit na páře, dusit nebo je jíst ve formě kaše. Objevte naše nejlepší recepty s bramborami a tipy, jak na ně!
Odrůdy brambor
Po celém světě existují tisíce odrůd brambor, obecně ale spadají do dvou širokých kategorií:
1. Voskovité brambory – mají malé množství škrobu a vyšší procentuální podíl vody. Protože si tento typ brambor při vaření zachovává svůj tvar, hodí se nejlépe do receptů, kde je vyžadováno, aby se brambory nerozpadly, například v dušených pokrmech nebo bramborových salátech.
2. Škrobovité/moučnaté brambory – mají velký podíl škrobu a málo vody. Nehodí se pro dlouhé zpracování, protože se snadněji rozpadají. Jsou ideální pro přípravu šťouchaných brambor, kaší a na smažení.
Skladování brambor
Brambory by měly být skladovány na chladném tmavém místě, ale ne v chladničce. Cibule může brambory rychleji narušit, proto brambory určitě skladujte samostatně.
Loupání brambor
Loupat brambory? Ano, protože Thermomix® také loupe! Thermomix® Kryt mixovacích nožů 2v1 je příslušenství pro Thermomix® TM6 a Thermomix® TM5. Při pomalém vaření nebo vaření formou sous-vide chrání jídlo před kontaktem s čepelí a snadno loupe brambory i kořenovou zeleninu.
Chcete-li toto příslušenství využít maximálně, použijte program Škrabka, který exkluzivně nabízí Thermomix® TM6!
• Díky svým výživovým hodnotám brambory v letech 1750 až 1900 přispěly k výraznému nárůstu populace v Evropě.
• OSN vyhlásila rok 2008 Mezinárodním rokem brambor. Brambory jsou považovány za klíčovou potravinu budoucnosti v rámci boje proti hladu ve světě.
• Brambory byly první zeleninou pěstovanou ve vesmíru, a sice na palubě raketoplánu Columbia.
• Mezinárodní centrum pro výzkum brambor (Centro Internacional de la Papa; CIP) je in vitro genetická banka v Peru, která zachovává globální biodiverzitu brambor a sladkých brambor.