Rajčata

Rajčata jsou jednou z nejvšestrannějších plodin. Můžete je použít v teplé i studené úpravě, hodí se do sladkých i pikantních jídel a jsou k dostání v mnoha chutích, tvarech a velikostech.

Letní pokrmy z rajčat

Fakta o rajčatech

Věděli jste, že rajčata jsou plná živin? A že Thermomix vám umožní využít je na maximum? Rajčata jsou například bohatá na antioxidant lykopen. Vysoká teplota usnadňuje jeho vstřebávání, proto si můžete vychutnávat rajské omáčky a polévky z Thermomixu, co hrdlo ráčí! Rajčata neloupejte, v jejich slupce je spousta vlákniny – místo toho se spolehněte na Thermomix, který omáčku dokonale rozmixuje, takže bude jemná a zdravá zároveň. A pokud budete jíst rajčata syrová v polévce gazpacho, můžete využít zase jejich vitamíny. Zralá rajčata uchovávejte v chladné místnosti, jako třeba ve sklepě nebo v lednici.

Rajčata během týdne

Ideální do omáčky

Jedním z nejoblíbenějších způsobů využití rajčat je omáčka na těstoviny. Najděte si více o těstovinových omáčkách (s rajčaty i bez nich) v našem článku.

Vše o omáčkách

Zapékané pokrmy z rajčat

Švestková, třešňová a masitá rajčata

Rajčata jsou k dostání v mnoha tvarech, barvách i velikostech. Běžná rajčata mají nejširší použití po celý rok. Švestková rajčata si vyberte na vaření, protože díky nízkému obsahu vody vytvářejí intenzivnější chuť. Cherry rajčátka jsou nejsladší a ideální do salátů nebo do omáček. Masitá rajčata jsou velká a šťavnatá a chutnají výborně jak syrová, tak i tepelně upravená. Zelená rajčata jsou odrůda, která zůstává zelená i po dozrání a neměla by se konzumovat syrová. A žlutá rajčata se od červených chuťově nijak neliší, ale kombinace barev bude v salátové míse vypadat krásně!

Rychlé a svěží rajčatové recepty

Rajčatová inspirace