7 novoročních tradic

Tradice a rituály se v každé zemi liší, nicméně na mnoha místech hraje ústřední roli jídlo. Nudlová polévka v Japonsku přináší dlouhověkost, čočka v Itálii přináší bohatství a granátová jablka v Turecku přináší hojnost. Objevte význam pokrmů, která připravujeme na Nový rok, a vytvořte si vlastní novoroční menu!

1. Italové slaví s čočkou

Jedním z tradičních novoročních pokrmů v Itálii je cotechino e lenticchie (párek s čočkou). Čočka je díky své podobnosti s mincemi považována za symbol štěstí a prosperity, a proto nesmí chybět na jídelním stole.

Čočka pro štěstí

2. Granátová jablka v Turecku

V Turecku na Nový rok kralují granátová jablka – symbol hojnosti a plodnosti pro další rok. Granátová jablka se tradičně rozkrajují o půlnoci nebo se dokonce házejí o zem před vchodovými dveřmi, aby se semena rozkutálela a přinesla mnoho štěstí.

Granátová jablka pro plodný a bohatý rok

3. Podsvinče na rakouském stole

Rakušané na Nový rok tradičně servírují „hodně štěstí“ spolu s vynikajícím opékaným seletem. Stůl je také často ozdobený malými prasátky vyrobenými z marcipánu, čokolády nebo perníkového těsta či jinými dobrotami.

Šťastné vepřové

4. Nudle jsou v Japonsku příslibem dlouhověkosti

V Japonsku se o půlnoci tradičně jí soba – polévka z pohankových nudlí. Dlouhé provazce těsta podle tradice symbolizují dlouhověkost a přechod z jednoho roku do druhého. Tyto nudle se snadno krájejí, a proto symbolizují také odtržení od minulého roku.

Naši japonští oblíbenci

5. Cibule u zápraží v Řecku

Cibule jsou v Řecku tradičně považovány za symbol růstu a znovuzrození. Řekové je na Silvestra zavěšují nad vchodové dveře a další den ráno sundávají.

Projížďka po řeckých ostrovech

6. Mexické tamales

Novoroční tabule v Mexiku tradičně obsahuje tamales – kukuřičné těsto plněné masem, sýrem a dalšími surovinami, které se zabalí do kukuřičné slupky nebo banánového listu. Tamales se často servírují s tradiční polévkou menudo z drštěk, o které se říká, že pomáhá s úlevou od kocoviny.

Hola Mexiko!

7. Rýžový puding ve Švédsku a Norsku

Ve Švédsku a Norsku nesmí na novoročním stole nikdy chybět rýžový puding. Do pudingu se podle zvyku ukrývá mandle. Ten, kdo mandli najde, je pak v novém roce požehnán 12 měsíci štěstí.

Mnoho příchutí rýžového pudingu

Servírování veganským a neveganským hostům

Přečtěte si tipy a nápady, jak upravit recepty, když se vám v domě sejdou návštěvníci s různými chutěmi a jídelníčky. Všestrannost je s Thermomixem® hračka!

Otevřít článek