Tradice a rituály se v každé zemi liší, nicméně na mnoha místech hraje ústřední roli jídlo. Nudlová polévka v Japonsku přináší dlouhověkost, čočka v Itálii bohatství a granátová jablka v Turecku hojnost. Objevte význam pokrmů, které se připravují ve světě na Nový rok a vytvořte si vlastní novoroční menu!
Jedním z tradičních novoročních pokrmů v Itálii je cotechino e lenticchie (párek s čočkou). Čočka je díky své podobnosti s mincemi považována za symbol štěstí a prosperity, a proto nesmí chybět na žádném stole.
V Turecku na Nový rok kralují granátová jablka – symbol hojnosti a plodnosti pro další nový rok. Granátová jablka se tradičně rozkrajují o půlnoci nebo se dokonce házejí o zem před vchodovými dveřmi, aby se semena rozkutálela a přinesla mnoho štěstí.
Rakušané na Nový rok tradičně servírují „hodně štěstí“ spolu s vynikajícím opékaným seletem. Stůl je také často ozdobený malými prasátky vyrobenými z marcipánu, čokolády nebo perníkového těsta či jinými dobrotami.
V Japonsku se o půlnoci tradičně jí soba – polévka z pohankových nudlí. Dlouhé provazce těsta podle tradice symbolizují dlouhověkost a přechod z jednoho roku do druhého. Tyto nudle se snadno krájejí, a proto symbolizují také odtržení od minulého roku.
Cibule jsou v Řecku tradičně považovány za symbol růstu a znovuzrození. Řekové je na Silvestra zavěšují nad vchodové dveře a další den ráno sundávají.
Novoroční tabule v Mexiku tradičně obsahuje tamales – kukuřičné těsto plněné masem, sýrem a dalšími surovinami, které se zabalí do kukuřičné slupky nebo banánového listu. Tamales se často servírují s tradiční polévkou menudo z drštěk, o které se říká, že pomáhá s úlevou od kocoviny.
Ve Švédsku a Norsku nesmí na novoročním stole nikdy chybět rýžový puding. Do pudingu se podle zvyku ukrývá mandle. Ten, kdo mandli najde, je pak v novém roce požehnán 12 měsíci štěstí.