Vždy na podzim vyrostou stovky jedlých druhů hub z vlhké lesní půdy a všechny oplývají jedinečnou sbírkou zemitých chutí, živin a textur. Objevte tuto neobyčejně všestrannou surovinu, kterou najdete nejen v těstovinových jídlech a polévkách, ale je také důležitou ingrediencí koláčů a moučníků.
•Žampion dvouvýtrusý – lze ho jíst v syrovém stavu nebo tepelně upravený, je skvělý do salátů, polévek a na pizzu.
•Houževnatec jedlý (šiitake) – čerstvé houby šiitake mají jemnější chuť, u sušených hub šiitake jsou však chuť i vůně intenzivní. Často se restované či dušené používají do asijských pokrmů, například do polévek a vývarů, ale využití najdou i v rizotech a dalších jídlech.
•Portobello – tento druh žampionu je skvělou náhradou za maso, hodí se k němu omáčky i těstoviny a výborný je zapečený, grilovaný či plněný.
•Hřib smrkový – červenohnědě zbarvený, s jemně aromatickou chutí. Hojně se používá v italské kuchyni, především do polévek a rizot.
•Hlíva ústřičná – tento druh houby vějířovitého tvaru má jemné aroma a chuť. Často se používá do asijských pokrmů, polévek a soté.
•Penízovka sametonohá (enoki) – vysoká, tenká a drobná houba s křupavou texturou, uplatnění najde v polévkách, nudlích a salátech.
• … existují celé stovky jedlých druhů hub? Odtud tedy pochází populární výraz „růst jako houby po dešti“, který se používá, když něco roste rychle a ve velkém množství.
• … jednotlivé druhy patří mezi houby (fungi), které z 90 % tvoří voda? Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerální látky – a mají málo kalorií. Díky jejich výživovým vlastnostem jsou výbornou volbou pro vegetariány.