7 chutných způsobů, jak připravit houby

Vždy na podzim vyrostou stovky jedlých druhů hub z vlhké lesní půdy a všechny oplývají jedinečnou sbírkou zemitých chutí, živin a textur. Objevte tuto neobyčejně všestrannou surovinu, kterou najdete nejen v těstovinových jídlech a polévkách, ale je také důležitou ingrediencí koláčů a moučníků.

1. Restované nebo dušené

Běžné druhy hub

Žampion dvouvýtrusý – lze ho jíst v syrovém stavu nebo tepelně upravený, je skvělý do salátů, polévek a na pizzu.
Houževnatec jedlý (šiitake) – čerstvé houby šiitake mají jemnější chuť, u sušených hub šiitake jsou však chuť i vůně intenzivní. Často se restované či dušené používají do asijských pokrmů, například do polévek a vývarů, ale využití najdou i v rizotech a dalších jídlech.
Portobello – tento druh žampionu je skvělou náhradou za maso, hodí se k němu omáčky i těstoviny a výborný je zapečený, grilovaný či plněný.
Hřib smrkový – červenohnědě zbarvený, s jemně aromatickou chutí. Hojně se používá v italské kuchyni, především do polévek a rizot.
Hlíva ústřičná – tento druh houby vějířovitého tvaru má jemné aroma a chuť. Často se používá do asijských pokrmů, polévek a soté.
Penízovka sametonohá (enoki) – vysoká, tenká a drobná houba s křupavou texturou, uplatnění najde v polévkách, nudlích a salátech.

2. Zemité polévky a vývary

3. Křupavé koláče a moučníky

Máčet, nebo nemáčet

Čerstvé houby – protože se jejich textura podobá mycí houbě, nenamáčejte čerstvé houby ve vodě. Před vařením je rychle opláchněte a osušte, nebo je otřete hadříkem. Sušené houby – před vařením by měly být sušené houby ponořeny do vody na 20–60 minut nebo na dobu uvedenou na balení. Po scezení použijte tuto vodu na vývary, polévky a rizota!

4. Plněné nebo jako nádivka

Věděli jste, že…

• … existují celé stovky jedlých druhů hub? Odtud tedy pochází populární výraz „růst jako houby po dešti“, který se používá, když něco roste rychle a ve velkém množství.

• … jednotlivé druhy patří mezi houby (fungi), které z 90 % tvoří voda? Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerální látky – a mají málo kalorií. Díky jejich výživovým vlastnostem jsou výbornou volbou pro vegetariány.

5. Jako chutná náhrada masa

6. Nápadité a exotické pokrmy

Výběr a skladování

Houby by měly mít pevnou, šťavnatou a jemnou texturu. Pokud nemohou být ihned upotřebeny, skladujte je v lednici a nedávejte je do vzduchotěsných krabiček. Je dobré je zabalit do papírové utěrky a dát do papírového sáčku, nebo je ponechat v původním balení. Další možnosti je houby orestovat a poté zamrazit. A dlouho vydrží i usušené.

7. Občerstvující mísa těstovin nebo obilovin

12 jídel z těstovin, která musíte vyzkoušet

Od sezónních hub po zapečené těstoviny se sýrem – těstoviny jsou dokonalou podzimní vzpruhou.

Naše oblíbené těstoviny